La violència sexual és una realitat que afecta moltes persones i, en especial, les nenes i les dones. Així mateix, els nens, les nenes i adolescents (NNA) amb discapacitat intel·lectual (DI) tenen el doble de risc de patir violència sexual en comparació amb els NNA que no presenten DI (Marini, Fairbairn i Zuber, 2001; Vig i Kaminer, 2002).
Moltes vegades, els NNA poden necessitar l’ajuda d’una altra persona per dur a terme activitats del dia a dia i en la seva cura personal, un fet que facilita que s’estableixin vincles de dependència cap a les persones cuidadores. Aquesta dependència fa que es puguin donar situacions de normalització sobre l’accessibilitat que tenen les altres persones al seu cos. Poden aparèixer conductes d’obediència i submissió que, afegits a problemes de llenguatge i de comunicació per edat o per DI, poden limitar la capacitat d’expressar els seus desitjos, necessitats, el que volen i el que no volen sobre el seu propi cos.
Però una vegada el NNA troba un espai segur en una persona adulta per revelar que pateix violència sexual, com s’ha de reaccionar? Què cal fer?
Com a pare, mare o referent d’un nen, nena o adolescent, et pots trobar sense respostes davant de possibles verbalitzacions d’abusos sexuals que et puguin fer. La guia I ara, com t’ajudo? pretén donar-te les eines necessàries per actuar en un moment tan complicat i delicat per a totes dues parts.
Has de saber que, en cas de ser coneixedor d’una sospita o possible situació de violència sexual a un NNA que presenti discapacitat intel·lectual (DI), sempre has de comunicar-ho a l'autoritat competent.
És possible que et sorgeixin dubtes sobre com respondre quan t’ho expliquen per primera vegada i en aquest moment has de poder transmetre al NNA que ha fet bé de comunicar-t’ho i que el podràs ajudar.
Mantenir la calma i el control de les pròpies emocions, donar-li el temps que necessiti per expressar-se, no demanar que ho expliqui de manera repetida o fer que se senti bé per haver-t’ho explicat… són unes de les moltes recomanacions que trobaràs en aquesta guia, amb pautes en cada cas perquè les puguis posar en pràctica amb confiança.
Així mateix, per desconeixença pots reaccionar de maneres poc adequades o que influenciïn el discurs del NNA; per això, també hi podràs trobar aquelles conductes que has d’intentar evitar.
Per demanar ajuda, pots adreçar-te al servei Barnahus del teu territori mitjançant el telèfon Infància Respon (116 111) i/o directament a la fiscalia, a la policia, al jutjat de guàrdia corresponent, als serveis de protecció a la infància o a un centre de salut. Així mateix, pots trucar a l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de la teva ciutat o al Servei d’Informació i Orientació Telemàtica de Víctimes de Delictes de Catalunya (telèfon gratuït 900 121 884 o al correu electrònic infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat) i demanar informació sobre com fer-ho.
Pots consultar la guia aquí.