Model barnahus

Imatge portada
/content/dam/suportiaj/ca/articles/imatges/model-barnahus.jpg
Títol
Un nou model per abordar l’abús sexual infantil
Data de publicació
2024-10-17 00:00
Temps de lectura
5min.
Autor
DSO
Subtítol
El Govern activa 14 serveis Barnahus arreu del territori català

Model barnahus

Sota el mateix sostre. Aquesta és la idea amb què s'ha gestat el projecte de la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual (Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets). El projecte es va iniciar el 2020 al Complex Educatiu de Tarragona i durant el 2024 s’ha estès arreu del país amb 13 Barnahus més, un a cada vegueria i set a la de Barcelona. Es tracta d'un projecte pioner, tant a Catalunya com al sud d'Europa, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari format en l'atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual.

El de Barnahus és un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens i nenes. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la zona que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

El centre té l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Si vols saber-ne més, fes clic aquí.