La violència pot tenir repercussions importants a curt i a llarg termini en el desenvolupament físic, emocional i psicològic dels infants i adolescents. Les seqüeles d’haver patit situacions d’abús o maltractament durant els primers anys de vida poden acompanyar-los en l’etapa adulta.
A continuació s’esmenten algunes de les possibles conseqüències:
- Problemes de salut mental. Desenvolupament de trastorns d’ansietat, depressió, trastorn d’estrès posttraumàtic o altres problemes de salut mental.
- Dificultats en les relacions socials. Pot afectar la capacitat per establir relacions saludables i segures amb persones de la mateixa edat o adultes. Es poden tenir dificultats per confiar en altres persones o per desenvolupar empatia.
- Problemes de conducta. La violència contra les persones menors d’edat sovint s’associa a comportaments agressius, impulsivitat i conductes disruptives. Els infants que pateixen o han patit violència poden tenir dificultats per regular les emocions i la manera d’expressar-se.
- Problemes acadèmics. Dificultats a l’escola per problemes de concentració, per manca de motivació o per absències freqüents.
- Impacte en l’autoestima. La violència pot soscavar l’autoestima i l’autoimatge dels infants, ja que fa que se sentin indignes o culpables. Això pot afectar negativament el seu desenvolupament emocional.
- Cicle intergeneracional de violència. Els infants i adolescents que experimenten violència tenen un risc més gran de replicar aquest comportament en el futur, sigui com a víctimes o com a perpetradors.
- Problemes físics. La violència física pot comportar lesions i problemes de salut a curt i a llarg termini. També pot afectar el desenvolupament cognitiu i físic normal dels infants.
- Dificultats relacionals en la vida adulta. Les conseqüències de la violència durant la infància poden persistir fins a la vida adulta i afectar el rendiment laboral i la capacitat per mantenir relacions saludables amb persones. També pot provocar problemes amb els diners, addiccions, entre d’altres.
Un acompanyament adequat, el suport psicològic i l’accés a recursos poden ajudar a mitigar i revertir alguns d’aquests impactes negatius. Per això, si has patit situacions de violència durant la infància o l’adolescència és important parlar-ne, encara que ja siguis major d’edat.
Contacta amb l’equip professional de Tot ok?. T’escoltarem i t’orientarem.