Què t’està passant a tu o a algú que coneixes?

 

• Violència física o verbal. Et fan mal perquè et peguen, t’insulten o et diuen coses que et fan sentir malament.

• Violència sexual. Pot ser amb contacte o sense. Per exemple, si algú et força a tenir relacions sexuals, a tocar els teus genitals o els d’una altra persona, a veure pornografia o fer actes sexuals sense que hi estiguis d’acord. És molt important que recordis sempre que el teu cos és teu i que ningú pot tocar-lo sense el teu permís.

• Assetjament escolar (bullying). Parlem d’assetjament quan altres nens, nenes o adolescents t’insulten, et peguen, t’humilien o es burlen de tu de manera continuada i et fan sentir malament. Pot passar a l’escola, al carrer, a l’entrenament o en altres espais, però també a internet i a les xarxes socials.

• Estic enganxat a... Una addicció és un pensament molt fort de consumir o de fer alguna cosa i no pots deixar de pensar-hi. En són exemples l’alcohol, el tabac, la marihuana o l’ús abusiu de les pantalles, dels videojocs, etc. Quan pares et sents malament, amb ràbia, mal humor o, fins i tot, agressivitat.

• Ningú té cura de mi. Sents que la teva família no està pendent de tu, sovint s’obliden de preparar-te el menjar, no et porten a l’escola o no tenen cura de la teva higiene. També pot ser que estiguis sol o sola a casa molta estona i això et faci por.

• Em faig mal (autolesions). Et lesiones fent-te talls, colpejant-te o de qualsevol altra manera perquè no trobes altres vies d’expressar el teu malestar. També pot ser que pensis que et vols morir.

• Altres formes de violència. Qualsevol altre tema que et faci sentir malament, tant si et passa a tu com a una altra persona o si ets tu qui ho provoca i no saps què fer.

 

Què pots fer?

 

1. Identifica què passa. De vegades ens costa entendre què ens passa, tenim por o vergonya d’explicar-ho, però alguna cosa a dins nostre ens diu que això ens fa sentir malament. No hem de guardar mai un secret que ens faci estar tristos, enfadats o amb por, tant si és nostre com si és d’una altra persona.

2. Parla’n. És important explicar-ho i demanar ajuda. Pots fer-ho amb l’equip Tot ok? o amb alguna persona de confiança.

3. Deixa’t acompanyar per persones expertes. Som aquí per escoltar-te i ajudar-te.

 

Si estàs en perill:

 

- Surt corrent, si pots.

- Crida perquè algú et pugui sentir i digues que no estàs d’acord amb el que està passant.

- Parla amb algú de confiança i demana ajuda.