En l’abordatge d’una situació de violència sexual d’un nen, nena o adolescent (NNA) és clau que cada professional sàpiga des de quina posició pot fer-ne l’acompanyament. No qualsevol professional que atén la infància i l’adolescència pot preguntar i explorar un NNA si té la sospita o sap que ha patit violència sexual. Existeixen equips especialitzats de professionals amb l’encàrrec d’explorar la violència sexual que ha patit un NNA.
Tot i això, fins que un NNA és atès pels equips especialitzats es troba amb molts professionals, amb els quals se sent segur o segura i pot verbalitzar situacions viscudes. Per tant, tot i no ser els professionals especialitzats s’ha de poder actuar de manera acurada i respectuosa.
La guia I tu, saps com preguntar-me? recull les pautes i recomanacions per tal d’oferir a un NNA un espai de seguretat que faciliti la col·laboració amb els equips especialitats que duran a terme l’exploració pertinent de la violència sexual.
Demanar al NNA explicacions sobre el moment en què ha decidit explicar-ho, fer preguntes que no es podran abordar i que interferiran en el seu relat inicial, fer comentaris despectius sobre l’agressor... són alguns dels errors comuns que, per desconeixença, els i les professionals poden fer davant una revelació de violència sexual. Aquesta guia assenyala les reaccions que cal evitar com a professionals i proposa pautes d’actuació per procurar el benestar emocional del NNA i acompanyar-lo en el moment que expressa la violència sexual que ha patit.
L’edat del NNA és important en el moment de la revelació. Escoltar sense completar les frases ni omplir-ne els silencis és un punt clau per no interferir en el seu relat i record, així com anomenar l’agressió i les parts del cos tal com s’hi refereix el NNA. Cal tenir molt present l’etapa evolutiva del NNA, la seva capacitat d’expressió, de memòria i de fortalesa.
Tots els contactes i les interaccions sexuals entre una persona major d’edat i un NNA són delicte. Per això, en cas de tenir-ne una sospita o saber que es produeix aquesta situació, tens l’obligació de comunicar-ho a l’autoritat competent. Et pots posar en contacte amb el servei Barnahus del teu territori mitjançant el telèfon Infància Respon (116 111) i/o presentar la denúncia a la fiscalia, als cossos de seguretat, al jutjat de guàrdia corresponent o a un centre de salut. Així mateix, pots trucar a l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de la teva localitat o al Servei d’Informació i Orientació Telemàtica de Víctimes de Delictes de Catalunya (telèfon gratuït 900 121 884 o al correu electrònic infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat) i demanar informació sobre com s’ha de fer.
Pots consultar la guia aquí.