Article Fina i Laura

Imatge portada
/content/dam/suportiaj/ca/recursos/imatges/peus_adolescent.jpg
Títol
Preparació per a la transició a la vida adulta dels joves tutelats a Catalunya
Subtítol
Estudi longitudinal Caleami: resultats de la primera onada

Article Fina i Laura

Fragment de l'article de Josefina Sala Roca i Laura Arnau Sabatés, investigadores del grup de recerca IARS de la Universitat Autònoma de Barcelona on introdueixen el projecte CALEAMI.

Descarrega l'article sencer aquí.

El projecte

CALEAMI (acrònim en anglès de Care Leavers Moving into Adulthood, ‘transició a la vida adulta dels joves tutelats’) és fruit de la col·laboració entre la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), el Grup de Recerca en Infància i Adolescència en Risc Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (IARS) i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Aquest projecte, de base participativa i col·laborativa, té un doble objectiu. D’una banda, analitzar la preparació i la transició a la vida adulta dels joves tutelats a Catalunya al llarg del temps; de l’altra, avaluar l'impacte diferencial dels serveis de suport a la transició en el desenvolupament de les trajectòries d’emancipació d’aquests joves.

Per desenvolupar l'estudi, s'ha adoptat un disseny longitudinal amb una mostra de panel pura. Aquest enfocament permet fer un seguiment del mateix grup de joves, en diferents moments: als 17, 21, 23 i 26 anys. Aquesta investigació representa una iniciativa pionera en l'àmbit de la infància en risc al nostre país, ja que constitueix el primer estudi que s'aborda des d'una perspectiva evolutiva. La majoria d’estudis que s’han fet fins ara amb població tutelada se centren en les circumstàncies immediates dels joves mentre estan en protecció i en el moment d’iniciar la transició. No obstant això, es desconeixen els efectes a llarg termini dels serveis de suport a la transició en el desenvolupament de les trajectòries d’emancipació després dels 21 anys.

El projecte CALEAMI permet oferir una visió a llarg termini dels efectes i les repercussions dels serveis de suport a la transició en la configuració de les trajectòries dels joves tutelats. S’espera que aquestes evidències ajudin a repensar i redefinir les intervencions socioeducatives, així com les polítiques, els serveis i els recursos de suport a la transició per ajustar-los a les necessitats dels joves i garantir més benestar i oportunitats d’èxit durant la transició.

Primera onada

En aquest article es presenten els resultats de la primera onada de l’estudi (17-18 anys) i la discussió i les recomanacions que van sorgir en el marc d’una jornada de treball amb joves, tècnics de l’administració i professionals. 

L’objectiu de la primera onada (17-18 anys) és conèixer el perfil dels joves tutelats en edats pròximes a l’emancipació, així com les experiències durant el seu pas pel sistema de protecció, i la preparació i les preocupacions que manifesten en el moment d’encarar la seva sortida. Aquesta anàlisi permetrà comprendre millor les necessitats i les expectatives dels joves davant la sortida imminent del sistema de protecció i copsar la incidència d’algunes variables en la preparació per a la transició.

Metodologia

Per recopilar la informació s’ha dissenyat una enquesta base inicial: Enquesta base sobre la transició a la vida adulta dels joves tutelats. Aquesta enquesta, estructurada en format d’entrevista, incorpora diverses preguntes, algunes de les quals s’han adaptat d’altres enquestes nacionals i internacionals com la del Midwest Study (Midwest Evaluation of the Adult Functioning of Former Foster Youth) o la CalYOUTH (The California Youth Transitions to Adulthood Study). Les preguntes aborden aspectes rellevants per conèixer la situació dels joves en el moment de l’entrevista, com ara la seva situació laboral, acadèmica, la seva salut i xarxa de suport social, entre d’altres. A més, recull informació sobre la seva experiència dins del sistema de protecció, així com la preparació i valoració que fan dels serveis i de l’acompanyament rebut. L’enquesta ha estat validada per una comissió assessora externa formada per joves extutelats, tècnics de l’Administració, professionals de l’àmbit socioeducatiu i persones expertes de l’àmbit acadèmic.

Per seleccionar els participants de l'estudi, es van utilitzar les dades oficials que va proporcionar la DGAIA sobre els joves nascuts el 2002. Es van seguir dues fases: en la primera, es va fer un “mostratge aleatori estratificat”, amb una representació equilibrada de joves en funció del gènere, la procedència (migrant sol - no migrant sol) i el tipus d’acolliment. En una segona fase, per completar la mostra inicial, es va dur a terme un “mostratge addicional intencional”, en què es va convidar a participar voluntàriament tots els joves que ho volguessin. En el cas dels joves residents en centres maternals i de justícia, es va entrevistar la totalitat de la població, fet que va generar una sobrerepresentació d’aquests dos subgrups en la mostra. Per corregir aquest desequilibri, es van ponderar les dades en les anàlisis. També es van ponderar els casos pel tipus d’acolliment, perquè a la mostra hi havia un percentatge lleugerament més elevat de joves acollits en família dels que hi ha a la població de referència.