Abordatge suïcidi DGAIA

Imatge portada
/content/dam/suportiaj/ca/recursos/imatges/subcapcalera-salut-mental.png
Títol
Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i les autolesions no suïcides en els centres de protecció a la infància i l’adolescència
Subtítol
Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (PLAPRESC)

Abordatge suïcidi DGAIA

Segons l’Organització Mundial de la Salut, cada any se suïciden més de 700.000 persones a tot el món i per cada suïcidi consumat hi ha moltes temptatives. La conducta suïcida és un problema greu de salut pública que genera un gran impacte en l’entorn personal, familiar i social.

El suïcidi presenta també un gradient social clar, ja que la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables. S’ha de remarcar que el suïcidi és una mort evitable, que va acompanyat d’un fort patiment en familiars i amics. L’evidència científica ens diu que, si s’apliquen programes de prevenció multinivell, se’n pot reduir la mortalitat.

Per fer-hi front, el Departament de Salut ha elaborat i desplegat el primer Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), amb el lema: #Trio la Vida. Té un doble objectiu: reduir, de cara al 2030, la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i reduir-ne l’estigma social.

A la Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i les autolesions no suïcides en els centres de protecció a la infància i l’adolescència es presenten diverses orientacions, mitjançant uns circuits, sobre l’actuació coordinada entre els professionals dels centres de protecció a la infància i l’adolescència i els professionals de salut davant d’una verbalització d’ideació suïcida, d’una temptativa o de la mort per suïcidi. En la darrera part de la guia també orientem sobre com cal actuar davant les autolesions no suïcides.

Consulta la guia aquí.