
Article Elisenda i Maria
- Imatge portada
- /content/dam/suportiaj/ca/recursos/imatges/nen-mans.jpg
- Títol
- Promovent entorns segurs i de bon tracte en cinc CRAE
- Subtítol
- Metodologia PROTEGEmos
Fragment de l'article d'Elisenda González, especialista de protecció i bon tracte, i María Laza, coordinadora del Programa de protecció Educo, en què es presenta la metodologia PROTEGEmos.
Descarrega l'article sencer aquí.
PROTEGEmos és la metodologia d’Educo per garantir la protecció infantil en les organitzacions on treballem amb nens, nenes o adolescents (entitats socials, d’oci i temps lliure, esportives, educatives i centres residencials de menors) i ajudar a complir els requisits de la llei. Amb aquesta metodologia, les organitzacions assumim la responsabilitat de vetllar perquè els espais on fem la nostra feina siguin segurs, protectors, de bon tracte i contribueixin a la realització plena dels drets de la infància i l’adolescència.
La nostra metodologia es basa en els estàndards internacionals de protecció infantil organitzacional de Keeping Children Safe i contribueix tant al compliment de requisits legals com a l’autoregulació.
La Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència se centra en la prevenció de qualsevol tipus de violència i abús cap a la infància. Així, una de les seves finalitats (art. 3) és establir les mesures necessàries per crear entorns segurs, de bon tracte i inclusius en els àmbits en els quals el nen, nena o adolescent desenvolupa la seva vida.
Segons el mateix article 3, un entorn segur és aquell que respecta els drets de la infància i promou un ambient protector físic, psicològic i social, incloent-hi l’entorn digital.
Així mateix, el bon tracte és un concepte que també defineix la Llei: “aquell que, respectant els drets fonamentals dels infants i adolescents, promou activament els principis de respecte mutu, dignitat de l’ésser humà, convivència democràtica, solució pacífica de conflictes, dret a igual protecció de la Llei, igualtat d’oportunitats i prohibició de discriminació dels infants i adolescents”.
En aquest sentit, la protecció infantil consisteix en la preservació de la integritat d’infants i adolescents i la promoció d’entorns segurs de desenvolupament en els quals es respectin els seus drets fonamentals i interès superior. Això comprèn la implementació d’accions de prevenció, detecció i resposta davant qualsevol forma de violència, maltractament, negligència o explotació. Al seu torn, la protecció infantil organitzacional se sustenta en el principi de do no harm (‘no causar mal’) i respon a la responsabilitat que assumeix la institució, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de procediments, guies i pràctiques, per garantir que el seu personal, les activitats i les estructures funcionals no causin cap mal ni exposin a la violència els nens, nenes i adolescents; per saber com actuar en cas que es donin situacions de desprotecció o violència dins o fora de la institució, i promoure un entorn de bon tracte, generador en si mateix de protecció.
Per això, la protecció organitzacional de la infància i l’adolescència als CRAE implica, en primer lloc, proporcionar un espai físic, psíquic i emocionalment positiu acollidor, inclusiu, sa i segur; en segon lloc, reduir i prevenir al màxim els riscos de la desprotecció i violència cap a nens, nenes i adolescents tutelats, i, en tercer lloc, no tolerar cap conducta violenta, negligent, d’abús, explotació o maltractament i respondre de manera adequada davant qualsevol manifestació d’aquest tipus.
Per consegüent, l’adopció d’una mirada protectora i l’assumpció d’aquest rol per part de totes les persones que integren els centres residencials és indispensable, especialment tenint en compte que la infància que s’atén ja ha sofert un dany i que és especialment vulnerable. Cal apostar pel compromís individual i organitzacional de vetllar efectivament pel benestar de tots els nens, nenes i adolescents dels centres, que cal que siguin referits com “la seva llar”.