Drets Socials i Inclusió impulsa el projecte CodiCrack

Imatge portada
/content/dam/suportiaj/ca/recursos/imatges/codicrack.jpg
Títol
Drets Socials i Inclusió impulsa el projecte CodiCrack
Data de publicació
2025-03-31 11:53
Temps de lectura
5 min.
Autor
Departament de Drets Socials i Inclusió
Subtítol
Es tracta d’una formació gratuïta amb l'objectiu de reduir la bretxa digital dels infants i adolescents entre 9 i 17 anys i dels joves extutelats.

Drets Socials i Inclusió impulsa el projecte CodiCrack

El Departament de Drets Socials i Inclusió, en col·laboració amb la Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC i en el marc del programa de formació en competències digitals (CODI) desenvolupat pel Ministeri de Joventut i Infància i finançat amb fons europeus Next Generation EU, impulsa el projecte CodiCrack, per dotar d’oportunitats de formació en digitalització als infants i adolescents i per reduir la bretxa digital. En el marc d’aquesta iniciativa, Catalunya ha previst formar més de 30.000 infants i adolescents de 9 a 17 anys, prioritzant els que es trobin en situació de vulnerabilitat i els joves extutelats.

CodiCrack combina coneixements, habilitats i actituds que comportin un ús segur, crític i responsable de la tecnologia, no només per l’aprenentatge o la feina, sinó també per la participació en societat i la interacció amb els altres, competències totes elles fonamentals per a la inclusió educativa, laboral i social.

El programa CodiCrack preveu modalitats de formació amb activitats adaptades en franges d’edat. D’una banda, hi ha activitats per format en competències digitals bàsiques adreçades a nens i nenes d’entre 9 i 13 anys (amb edicions per a 9-11 anys i altres per a 12-13 anys). Per altre costat, es fan edicions que aborden competències digitals avançades adreçades a adolescents d’entre 14 i 17 anys i joves extutelats, per afavorir-ne l’ocupabilitat.

Els cursos es desenvolupen en horaris i períodes no lectius (extraescolars, vacances d’estiu...) i combinen formació presencial i online: cada curs té 30 hores de sessions presencials que es poden complementar amb 40 hores d’autoformació online i 18 hores d’informació complementària. Les persones participants poden obtenir un certificat si cursen un mínim de 30 hores de formació. El contingut de les sessions aborda la cerca i gestió de la informació; la comunicació i la col·laboració; la creació de continguts digitals; la seguretat, o la resolució de problemes.

Aquests cursos de formació són totalment gratuïts, tant pels alumnes com per als centres educatius, ajuntaments, biblioteques, punts d’alfabetització digital i associacions que desitgin acollir-los participar en el projecte i es desenvoluparan durant tot l’any 2025.

Pots sol·licitar més informació i sumar-te al projecte a la web codicrack.upc.edu.