Protocol Marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu

Imatge portada
/content/dam/suportiaj/ca/articles/imatges/ejercicio-mejora-aprendizaje-niños.png
Títol
Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu
Data de publicació
2024-11-08 14:37
Temps de lectura
10 min.
Autor
Departament de la Presidència
Subtítol
Garantim la protecció d'infants i adolescents davant situacions de violència en contextos esportius

Protocol Marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu

El Consell Català de l'Esport i la Fundació Vicki Bernadet, amb el suport del Departament de la Presidència i la col·laboració d'entitats i professionals de l'àmbit esportiu, han desenvolupat el Protocol marc de protecció d'infants i adolescents davant les violències en l'àmbit esportiu. L'objectiu és construir entorns segurs i fomentar el bon tracte cap als menors, amb l’establiment de mesures per prevenir, detectar i actuar davant possibles casos de maltractament.

Objectius i àmbit d'aplicació

Aquest Protocol busca establir pautes clares per a la prevenció i la detecció de situacions de risc, així com circuits d'intervenció i mecanismes de comunicació per facilitar-ne la implementació a les entitats esportives. També incorpora la perspectiva de gènere i un enfocament de drets per garantir un tracte respectuós i segur per a tots els nens i nenes i adolescents que participen en activitats físiques i esportives. És aplicable a tot el personal i les organitzacions vinculades a l'àmbit esportiu, que han d'adaptar el Protocol a la seva realitat i formar el seu personal per assegurar-ne el compliment.

Actuacions proposades i tipus de violència

El document classifica diferents formes de violència (física, psicològica, sexual i institucional) i descriu accions preventives i protocols d'actuació per abordar cada situació. Les entitats esportives han de designar un delegat o delegada de protecció, que s'encarregarà de supervisar l'aplicació del protocol, assessorar en situacions de risc i garantir la formació contínua del personal. Així mateix, promou un model relacional segur i positiu entre els i les participants menors d'edat i el personal tècnic.

Les entitats han d'elaborar o adaptar el seu protocol seguint aquestes directrius i assegurant-se que tot el personal coneix les mesures que cal aplicar. Això contribueix a crear un ambient esportiu segur, en què infants i adolescents se sentin protegits i puguin expressar-se lliurement en cas de detectar situacions de violència.